De Amsterdamse metro vanuit de lucht

Op het blog Maps on the Web stuitte ik op een luchtfoto van Londen, genomen vanuit een vliegtuig, waaroverheen de lijnenloop van de Londen Underground is weergegeven. Het leek me leuk iets vergelijkbaars voor Amsterdam te doen.

Nu is het nog een hele uitdaging om een luchtfoto van Amsterdam te vinden waarop de metrolijnen in hun geheel kunnen worden weergegeven. Gelukkig biedt Google Maps tegenwoordig een heel getrouwe 3d-weergave, waardoor het net lijkt alsof je vanuit een vliegtuig naar de stad kijkt.

Na het kiezen van het juiste perspectief, waarbij alleen de uiteinden van de Noord/Zuidlijn in Noord en de Amstelveenlijn in Westwijk een beetje wegvallen, kreeg ik dit als resultaat (volledige grootte):

amsterdam_metro_aerial_3d-01

Dit is wat een vliegtuigpassagier die ten noorden van de stad vliegt te zien zou krijgen als de plattegrond van de metro over de stad heen gelegd zou worden. Het perspectief is natuurlijk vertekend, maar als je deze weergave vergelijkt met die van Londen, is meteen duidelijk dat er in Amsterdam nog heel wat te winnen valt op het gebied van dekking van de metro. Vooral het westelijk deel van de stad is slecht aangesloten op het metronet. Wellicht dat een Oost/Westlijn over enkele decennia op de weergave hierboven zal prijken…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s