R-net in Amsterdam

We blijven nog even in kaartjesland. In oktober vorig jaar maakte ik een kaart van de metro voor de verre toekomst in het kader van 40 jaar metro in Amsterdam. Die kaart bevat feitelijk alle lijnen die recent zijn voorgesteld, samen met de twee snelste tramlijnen van de stad: de IJtram en de Amsteltram.

Of dit kaartje ooit werkelijkheid gaat worden betwijfel ik, maar het idee om de snelle tramlijnen op de een of andere manier in een metrokaart te integreren, intrigeert me wel. Dat kan bovendien meer zijn dan alleen maar een kaartje. Zowel het Amsterdamse metronet als de toekomstige Amsteltram rijden onder de banier van R-net. Die overeenkomst zal zich vooralsnog alleen uiten in de kleur van het materieel en het R-netlogo op stations en haltes. Maar er is meer mogelijk.

Zo zou de 50-nummering die nu alleen voor de metro gebruikt wordt ook uitermate geschikt zijn om aan te geven dat het hier om een R-netraillijn in Amsterdam gaat. Hiermee borduur ik voort op een van mijn voorstellen voor een toekomstig lijnnummer voor de Amsteltram, waarmee de lijn het nummer 55 zou krijgen.

Ook de IJtram kan in R-net betrokken worden. De lijn rijdt vrijwel geheel onafhankelijk van andere tramlijnen en kent vrij grote halte-afstanden. De lijn moet in de toekomst met gekoppelde trams bediend gaan worden. Er zijn daarmee meer overeenkomsten met de Amsteltram dan met het reguliere tramnet. Dit kan ook tot uiting komen in het lijnnummer, waarbij 56 voor de hand ligt (en dat is maar een kleine omschakeling vanaf het nummer 26).

Een plattegrond kan de samenhang tussen deze lijnen verder benadrukken. Hieronder een mogelijke kaart, waarbij de R-netlijnen in Amsterdam worden getoond met hun (nieuwe) lijnnummer. Dit kaartbeeld zou al realiteit kunnen zijn in 2021, als de Amsteltram moet gaan rijden (de verlenging naar Uithoorn zal enige jaren later opengaan).

AmsterdamMetroTrain60Degrees_Rnet_metrokaart
R-netraillijnen in Amsterdam, met lijnnummers (grote versie)
Advertenties

Een gedachte over “R-net in Amsterdam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s